čtvrtek 18. října 2012

Karel IV.

Přikládám pár fotografií k projektu o Karlu IV., který nás moc bavil. Informace o Karlově životě  jsem čerpala z Toulek českou minulostí, z publikace Co v učebnicích dějepisu nebývá a z útlé knížečky Doba Karla IV. od nakladatelství Kartografia. Dětem se nejvíce líbila knížka Lucie Seifertové O králi Karlovi (zejména Píšenka v ní našla zalíbení, před spaním se dožadovala četby "o Kallovi") a obrazová publikace Praha Lucemburská.
 
Když jsem se dnes, s odstupem několika dní po ukončení projektu, holek na Karla zeptala, řekla mi o něm Sasanka tyto základní informace: jmenoval se Václav, ale říkal si Karel, byl to domškolák,mluvil francouzsky a německy, měl francouzskou královnu,  bál se tmy, postavil most z vajíček, nechal si udělat korunu, měl syna Václava a manželku lamželezo.
 
Nejdříve jsme si povídaly o pohnutém Karlově dětství bez maminky a také o tom, jak ho jeho vlastní tatínek zavřel na dva měsíce do sklepení na hradě Loket, kde byl Karel skoro v úplné tmě (proto se pak po zbytek života bál tmy). Abychom si Karlův pobyt ve sklepení uměly představit, vydaly jsme se vyzbrojeny odvahou a baterkami do našeho sklepa. Holkám do smíchu moc nebylo a s Karlem by určitě neměnily.
 
Potom jsme se věnovaly veselejším stránkám Karlova života - třeba jeho zálibě v převlecích.
 
Píšenka si také vyzkoušela převlek poutníka.
 
Sasanku zase zaujaly Karlovy ženské převleky -
 
 zde Karel - babka. 
 
Sasanka miluje poklady, drahokamy, zlato, šperky a všeliká jiná cingrlata. Při loňské návštěvě Svatovítského pokladu na Pražském hradě proto studovala dlouhé minuty každý z vystavených exponátů. Vymámila pak na mně zakoupení nekřesťansky drahého přívěšku znázorňujícího Karlovu Svatováclavskou korunu; tento přívěšek pečlivě střeží coby poklad z nejcennějších ve své pokladnici. Teď se nám koruna náramně hodila jako předloha k vytvoření Svatováclavské koruny z papíru.
 
Zde je Píšenka uprostřed procesu tvorby:
 
Takhle koruny vypadají:
Svatováclavská koruna váží 2,5 kg, zkoušely jsme tedy udržet na hlavě dvě a půl balení mouky (fotodokumentace chybí, fotograf byl příliš zaneprázdněn)
 
V knížce rLucemburská holky zaujalo netradiční zacházení s nepoctivými pekaři - za dob Karla IV. byli takoví obchodníci vysvléknuti donaha, nacpáni do proutěného koše a s velkou ostudou byli pak spouštěni do Vltavy, kde byli potupně mácháni.
 
Tady holky modelují šizené pečivo (na stole uprostřed sedí nepoctivý pekař).
 
Zde Sasanka barvitě popisuje, jaké má pečivo nedostatky:
 
Píšenka jako biřic svléká nepoctivého pekaře:
 
....a zde je, nahý, v koši potupně máčen ve Vltavě:
 
Potom jsme se zabývaly tím, co všechno Karel nechal vystavět a čím se zapsal do našich dějin. Osvědčilo se nám k tomu vtipné cca. 8 minutové vyprávění Hurvínka, které je k vyslechnutí na Youtube, odkaz je zde.
 
Sasanka potom doplňovala do sloupečků, co Karel postavil a co pravděpodobně nikoli.
 
Další aktivitou bylo vážení Václava IV.- zejména Sasanku zaujala informace, že Karel IV. nechal svého zbožňovaného syna po narození zvážit a poté za něj obětoval do Cách zásilku zlata a pokladů o stejné hmotnosti.
 
Tady královští rodiče váží Václava (vlevo za královským párem jsou připraveny královské poklady)
 
Karel vybírá vzácné poklady ze své pokladnice:
 
Tady je královský poklad připraven k obětování.
 
Nakonec si holky zahrály na Karlovu poslední manželku Alžbětu neboli Elišku Pomořanskou  zvanou "Lamželezo". V roli Elišky se pokoušely lámat svazek špaget - nebylo to tak jednoduché, jak si původně myslely!
 
Lamželezo Píšenka po výkonu:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat