čtvrtek 29. listopadu 2012

Pravěké akvárium

V rámci studia prehistorie jsme pořídili sadu Pravěké akvárium, protože jsme se chtěli dozvědět něco víc o příbuzných našich oblíbených trilobitů.  Sada obsahuje vajíčka listonohů amerických čili triopsů, kteří se na Zemi poprvé objevili před 200 miliony lety. Receptem na jejich tak dlouhé přežití je neuvěřitelná odolnost jejich vajíček - ta vydrží v mrazech i na suchu klidně 30 let, ale jakmile se dostanou do vhodných podmínek (měkká čistá voda o teplotě 26 stupňů), do tří dnů se z nich vylíhnou mláďata, která doslova rostou před očima.
 
Před naší soukromou cestou do pravěku se holky nejprve důkladně seznámily se všemi nástroji v sadě; potom do akvária opatrně vlily destilovanou vodu.
 
Sasanka pak akvárium obložila zkamenělinami příbuzných - trilobitů:-)
 
Když měla voda požadovanou teplotu, nadešel konečně toužebně očekávaný okamžik - Sasanka do vody nasypala detrit s drobounkými vajíčky živoucích fosilií...
 
...a vyhotovila o tom záznam.
 
Destilovanou vodu bylo třeba obden dolévat.
 
Z vajíček se za tři dny vylíhlo celkem šest mláďat. Tady už vidíte malého listonoha - to byl náš největší kousek. Rostl opravdu rychle, obden si svlékl kůži, starou kůži jsme nacházeli na dně akvária.
 
Zde je listonoh po odlovení.
 
Sasanka se o své svěřence vzorně starala, náležitě je krmila...
 
...a snažila se o nich vést deníkové záznamy.
 
Asi po třech týdnech od vylíhnutí došlo k masovému úhynu, příčinou by mohla být teplota vody nebo nějaká nečistota v písku, který jsme listonohům nasypali do akvária podle návodu. Teď nám nádrží proplouvá poslední exemplář.
 
Nevzdáváme se - náš experiment určitě ještě zopakujeme!

Žádné komentáře:

Okomentovat